ECRIN Summer School

Nyomtatóbarát változatPDF változat

2019. szeptember 11- 13. között, Balatonfüreden kerül megrendezésre az Európai Klinikai Kutatások Infrastruktúrájáért felelős Hálózat (ECRIN) európai összekötőinek nyári továbbképzése, az ECRIN Summer School. A rendezvénynek minden évben más tagország ad otthont. Az idei évben az ECRIN magyar partnere, a Magyar Klinikai Kutatások Infrastruktúrájáért felelős Hálózat (HECRIN) kapta meg a megtisztelő felkérést a magas szakmai színvonalon zajló három napos esemény megrendezésére, melynek fő témája a human klinikai vizsgálatokban résztvevő szakemberek képzése lesz.

 

Amultinacionális klinikai vizsgálatokat támogató európai kutatási infrastruktúra hálózat (ECRIN) egy európai non-profit szervezet, mely arra törekszik, hogy az orvosi gyakorlat döntései magas minőségű klinikai vizsgálatokból származó, megbízható tudományos evidencián alapuljanak. Ennek érdekében támogatja a gyógyszeripartól független, multinacionális klinikai vizsgálatok megvalósulását. Az országhatárokon átnyúló vizsgálatok menedzselésével, hatósági engedélyeztetésével és támogatásával, az országos hálózatok összekapcsolásával, a vonatkozó szakmai irányelvek beépítésével és tanácsadással segíti elő a nem-kereskedelmi, kutatók által kezdeményezett kiemelkedő tudományos jelentőséggel bíró klinikai kutatásokat.

A gyógyszeripartól független, nem-kereskedelmi, ún. akadémia vizsgálatok a minőségi és hatékonyabb betegellátás, a gyógyszeripar fókuszában nem szereplő, elősorban ritka betegségek kezelése és innovatív egészségügyi termékfejlesztések terén válnak jelentőssé. Céljuk a bizonyítékon alapuló orvoslás megerősítése. Az orvosi kutatások megkövetelik a kutatáshoz kapcsolódó szolgáltatások és szakértelem igen széles spektrumát, a transzlációs kutatástól, a képalkotáson, biobankon, állatmodellezésen át, egészen az klinikai vizsgálatok menedzseléséig és adatkezelésig.A klinikai kutatások támogatása érdekében összeköti az egyes nemzeti klinikai vizsgálati szakértőket, a rendelkezésre álló erőforrásokat és a már működő hálózatokat. Ezáltal a vizsgálóhelyek, a beteganyag és a szakértői kapacitások legmegfelelőbb forrása válik a kutatók számára elérhetővé.

A 2014-ben, magyarországi egyetemek által alapított HECRIN Konzorcium, mint az ECRIN magyar partnere, az Európai Klinikai Kutatási Infrastruktúra Hálózatban történő sikeres magyar részvételt tűzte ki célul. A társulásban a Pécsi Tudományegyetem, mint a konzorcium vezetője, a Semmelweis Egyetem, a Debreceni Egyetem, valamint a Szegedi Tudományegyetem működik együtt az országos intézetekkel az Egészségügyi Tudományos Tanács szakmai felügyelete mellett. A HECRIN fő feladata, hogy a kutatók számára európai szinten nyújtson szakmai támogatást a klinikai vizsgálatok elősegítése érdekében, a finanszírozást pedig az Európai Bizottság erre elkülönített Klinikai Kutatási Fejlesztési Alapja szolgáltatja.

                              

 

Az ECRIN tagországok európai összekötői (European Correspondent, EuCo) kapcsolják össze a tagországokat a párizsi székhelyű központtal, felelősek az információ áramlásáért, tartják a kapcsolatot a többi ország képviselőjével, a saját nemzeti hálózatuk tagjaival, az irányító hatóságokkal, a kutatókkal, vizsgálatvezetőkkel és a vizsgálat kezdeményezőivel is. Az EuCo helyi, országos kutatásokkal kapcsolatos átfogó és alapos ismerete biztosítja a multinacionális vizsgálatok hatékony működését.

Az évente megrendezésre kerülő Summer School az európai összekötők szakmai továbbképzése, mely segítséget nyújt a rendkívül összetett összekötői feladatok ellátásához, elősegíti az egyes országokra jellemző speciális működési elvek megismerését, és a nemzetközi klinikai vizsgálatok koordinálásához szükséges ismeretek megosztását. Idén első alkalommal nyílik lehetősége Magyarországnak a rendezvény megszervezésére.

A rendezvénnyel párhuzamosan kerül megrendezésre az ERASMUS+ Program keretében támogatást kapott „Curriculum Development of Human Clinical Trials for the Next Generation Biomedical Students” (CONSCIOUS) pályázat, melynek célja az európai szintű klinikai kutatásokat végző szakemberek képességeinek, készségeinek fejlesztése, korszerű, elektronikus tananyagok készítése .

 

A projektben kidolgozásra kerülő innovatív oktatási módszertan számos országban új eszközt jelent a klinikai vizsgálatok egységesítéséhez és hatékonyságának fokozásához EU-szinten és világszerte.